1. Maaltijd-inspiraties
  2. Scheut zonneschuin nodig? Deze 5 zomerse Turkse gerechten kunnen helpen
Scheut zonneschuin nodig - Deze 5 zomerse Turkse gerechten kunnen helpen.

Scheut zonneschuin nodig? Deze 5 zomerse Turkse gerechten kunnen helpen

Een fikse hagelbui die op je neer klettert net op het moment dat je naar je werk wandelt en die je in geen tijd verandert in een ijssculptuur. Een gure noorderwind die je van de fiets blaast. Regenvlagen, mist, een vitamine D-niveau dat al wekenlang onder nul sluimert. Nee, soms is het leven in ons koude Belgenland geen pretje, zeker niet voor warmbloedige zielen die hartstochtelijk wensen dat hun wieg wat dichter bij de evenaar had gestaan.

Een enkeltje boeken richting Malediven is dan de gedroomde oplossing, maar wie zich dat niet kan permitteren moet niet treuren. Er is een goedkoper alternatief. Dankzij de Turkse keuken schijnt de zon altijd, zelfs op een miezerige, mistige maartse morgen bij min drie. Turks eten is verscheiden en kleurrijk en tovert zelfs een lach op het gelaat van de meest hardnekkige kniesoor. Waarmee we niet willen zeggen dat je herfst en winter niet kan doorkomen met een lekkere warme kom soep.

Je kan een heel jaar enkel Turks eten en nooit het gevoel hebben dat je iets anders mist. Van menemen, hun omelet met groenten, tot allerlei kebabs. Van börek, een pasteitje gevuld met gehakt of spinazie en kaas, tot pide, de Turkse pizza. Soms vegetarisch, dan weer met rundsvlees, kip of lam. Heerlijke yoghurt, Turks fruit en niet te vergeten de Turkse koffie, straffer dan een entente tussen Chuck Norris en Jerommeke. Heb je nog een uurtje of drie, want zo kunnen we nog wel even doorgaan. En wat gedacht van deze voorbeelden?

1.Mezze

A post shared by GÖK PALACE (@gokpalace) on

Wat tapas zijn voor de Spanjaarden en antipasta voor de Italianen, dat zijn mezze voor de Turken (en andere volkeren uit Balkan, Nabije Oosten en Centraal-Azië): kleine aperitiefhapjes die je liefst deelt met al wie je dierbaar is. Blokjes fetakaas, geroosterde aubergines, gefrituurde garnalen of calamari, gevulde wijnstokbladeren – de mogelijkheden zijn eindeloos. En wat ons betreft is bestellen bij Gök Palace zeker geen gok. Met onze excuses voor de onnozele woordspeling.

2.Shoarma

A post shared by TTS (@taranehtantan) on

Behoeft deze nog uitleg? Wellicht niet, shoarma (alias döner kebab) is zonder twijfel het meest succesvolle Turkse exportproduct aller tijden. En zeg nu zelf: dat is volledig terecht. Want wie zet nu niet graag z'n tanden in een krakend krokant pitabroodje gevuld met repen gemarineerd vlees, groentjes en een sausje? Met recht en rede een klassieker, ook op het menu van Mama's Garden.

3.Baklava

Plakken geblazen! Dit is het mierzoetste wat Turkije te bieden heeft: laagjes filodeeg gevuld met gemalen stukjes walnoot, pistache of amandelen, na het bakken doordrenkt met honing of siroop. Naargelang het gemoed van de bakker voegt hij eventueel kaneel, kruidnagel, zeste van citroen of sinaasappel, kardemom, rozenwater of vanillesuiker toe. Zoetebekken haasten zich stante pede naar Akdeniz.

4.Ayran

Oké, de Turken zijn verslingerd aan thee en koffie, maar ook dit drankje gaat vlot binnen. Koel geserveerd is deze gezouten drinkyoghurt de ideale compagnon voor vleesgerechten allerhanden. Geen wonder dat ook de Libanezen met plezier hun lippen zetten aan een fris glas ayran. Dat verklaart waarom het Libanese Orientalia het heerlijke drankje op de menukaart heeft staan.

5.Köfte

Bedenk je de volgende keer dat je frikandellen met krieken gaat eten bij de bomma dat ook de Turken hun variant van de gehaktbal hebben: köfte. Bij ons staat die vaak als kefta op de menukaart. Volgens een studie uit 2005 telt Turkije maar liefst 291 verschillende soorten köfte. Wil je ze allemaal proeven, dan kan je maar beter snel beginnen. Waarom niet bij Balci, die hun huisgemaakte ballen aanbieden tussen een warm dürümbroodje en met groenten en saus naar keuze.

Afiyet olsun! Dat is smakelijk in het Turks. Maar voor je kan beginnen met eten, moet je eerst bestellen bij Deliveroo. Hop, hop.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application