1. Maaltijd-inspiraties
  2. Er bestaat geen probleem dat deze verrukkelijke kiptajines niet kunnen oplossen
Tajine Is Altijd Feest - Hier Proef Je De Beste Kiptajine

Er bestaat geen probleem dat deze verrukkelijke kiptajines niet kunnen oplossen

Nou, we gaan net niet zo ver dat dit gerecht wereldvrede kan bewerkstelligen… maar veel scheelt het toch niet.Het kookprocedé alleen al heeft iets magisch exotisch. Het voert ons weg naar de soeks van het Libanese Beiroet, waar pittige kruiden in onze neus prikken. Naar de kronkelige straatjes van de medina van Marrakesh, waar kinderen blootvoets voetballen, waar vrouwen met hoofddoeken roddelen en waar marktkramers zelfs hun eigen moeder met succes zouden kunnen verpatsen. Naar de sprookjes van Duizend-en-een-nacht en de gedachte dat een olielamp nooit zomaar een olielamp is. Je merkt het, lieve lezer: wij worden lyrisch van dat keramieken punthoedje boven smeulend hete houtskool. En of de tajine nu kip, lam of een groentestoofpotje verbergt, met olijven, gehaktballetjes, dadels of pruimen, het maakt niet uit. Tajine is altijd een feest.

1. La Kasbah

Met nagenoeg alle nationaliteiten present is het geen wonder dat Brussel genoeg tajine restaurants heeft om zelfs Casablanca jaloers te maken. La Kasbah is zeker niet de minste in dat lijstje. Deze Marokkaan staat tot ver buiten de stadsgrenzen bekend om z'n bordjes heerlijkheid. De tajine met kip, gekonfijte citroen en olijven is zeker en vast een topper, maar probeer ook die met lam, pruimen en gegrilde amandelen of de vegetarische versie. Verder serveert La Kasbah onder andere kleurrijke bordjes couscous met merguez-worstjes, Marokkaanse salade en zoete gebakjes.

2. O'Tagine

A post shared by O'Tagine (@o_tagineantwerpen) on

Vijftig kilometer noordelijker, in Antwerpen, eet je de beste tajine in de Ernest Van Dijckkaai. Zoals de naam doet vermoeden, weten ze bij O'Tagine wat ze moeten aanvangen met een tajine. Maar liefst 16 verschillende tajineschotels sieren hier het menu. Wij zijn wild van de verschillende tajines in het thema van een Marokkaanse stad. De 'Fes tajine' is bereid met lam of kip met abrikozen en walnoten, die van Marrakesh met lam of kip met rozijnen, sjalotjes, sesam en geroosterde amandelen. 

3. Palais des delices

A post shared by Valeriya (@yatomilko) on

De naam zegt het al: dit is het paleis van de lekkernijen. Met name Marokkaanse en Arabische lekkernijen. Liefhebbers van het betere kippetje, vakkundig geprepareerd in een sudderende tajine, komen in het Palais des delices zeker aan hun trekken. Wat gedacht van malse stukjes kip met gekonfijte citroen, pruimen, rozijnen of vijgen? Zin in iets anders? Ga voor de tajine met lam, een linzensoepje of een royale portie couscous.

Ben je moslim in Gent en heb je geen zin om Allah te schofferen? Ontdek op deze pagina wat voor halal lekkers jouw stad in petto heeft.

4. La Khaïma

We beseffen dat we in herhaling vallen, maar ook bij La Khaïma geraak je niet buiten zonder een rond gegeten buikje. De boosdoeners zijn de heerlijke tajine, jawel – met kefta en eieren; kip, ajuin en rozijnen of lam en gekonfijt fruit. Maar evenzeer dragen de couscous, lamsbrochettes, pastilla (een hartige taart gevuld met kip en amandelen), tomatensalade met koriander en de Marokkaanse patisserieën die je niet mag missen.

Maak zelf een culinaire reis richting Marokko, Tunesië, Egypte of Libanon via Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application