1. Maaltijd-inspiraties
  2. Wie Zoet Is Krijgt Lekkers, Wie Stout Is… Ook. Onze Speculoostips Zijn Voor Iedereen
Elke Dag Sinterklaas Met Deze Speculaas

Wie Zoet Is Krijgt Lekkers, Wie Stout Is… Ook. Onze Speculoostips Zijn Voor Iedereen

Of hij nu een racistische slavendrijver is of niet, een ding moet je de goedheilige Sint nageven: hij kent z'n zoetigheid. Ja ja, letterkoekjes en marsepein, allemaal goed en wel. Zelfs de mandarijntjes die hij meebrengt uit Spanje, zullen wel opgeraken. Maar zoetekauwen is het pas echt te doen om zijn speculoos, of speculaas zo je wilt.

Wie had vermoed dat een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper zo'n formidabele smaaksensatie zou opleveren? Mmm! En zelfs nu je Sinterklaas stilaan ontgroeid bent, kan je nog genieten van de lekkernijen die hij in je schoentje achterlaat. En grinnik je eens hartelijk wanneer de zonsondergang de hemel zo oranje als een bloedappelsien kleurt. Sinterklaas is koeken aan het bakken.

De mogelijkheden van speculaas zijn groot. Heb je de volgende al geprobeerd?

1. Speculooskoeken (1)

De ultieme klassieker! En met recht en rede. Dit is speculoos op z'n simpelst en krachtigst: als koekje in de vorm van een mannetje. Heerlijk als stiekem tussendoortje – die appel eet je later wel op – of om in je koffie te laten weken. Bij Maison Dandoy in Brussel vind je drie soorten speculoos: de gewone, vanille of met amandelen. Allemaal even lekker, als je het ons vraagt. En Brussel is nu eenmaal een droom voor liefhebbers van zoetigheden als taart en cake.

2. Speculoospasta

A post shared by Charlie's (@charliesantwerp) on

Al ettelijke jaren het favoriete broodsmeersel van eenieder met een liefde voor speculoos. Deze lekkernij ontbreekt op weinig Belgische ontbijttafels. Dus ook niet op die van Charlie's in Antwerpen. In die keet op het Zuid is het aangenaam ontbijten, brunchen of lunchen. Naast speculaaspasta kan je je er 's ochtends ook tegoed doen aan gekookte eitjes, groentetapenades, yoghurt en croissants, al dan niet in combinatie met een glaasje schuimwijn.

3. Speculoostiramisu

Iedereen kent tiramisu, het Italiaanse dessert met mascarpone, cacao, lange vingers, koffie en likeur. Maar wist je ook dat er een variant bestaat met speculaas? Bij Paul's Boutique, een hamburgertent uit Gent, kan je proeven. Mamma mia! En nu je er toch bent: ook de unieke burgers zijn meer dan de moeite waard. Wel een gaatje houden voor het dessert.

4. Speculoospudding

In lijn met het vorige puntje: ook van dit klassieke nagerecht is er een speculaasversie, vaak met kruimels op de pudding. Bij Van Cauwenberghe in Gent weten ze wat goed is. Met hun koude schotels, salades, warme gerechten als vol au vent, balletjes in tomatensaus en macaroni kaas-ham is dit ook de Gentse lunchstop bij uitstek.

5. Speculooskoeken (2)

A post shared by JoostArijs (@joostarijs) on

Een tweede vermelding voor speculaaskoeken – we kunnen het niet laten! Joost Arijs is vooral befaamd om z'n pralines en macarons, maar afgaande op de kwaliteit van zijn speculaas vermoeden we een verleden als zwarte piet. Joost Arijs heeft filialen in Gent en in Antwerpen en verkoopt ook allerlei zandkoekjes, Mexicaantjes en andere kaasstengels. Waarom? Joost mag het weten!

Verzot op speculoos? Bij Deliveroo is het voortaan elke dag Sinterklaas.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application