1. Maaltijd-inspiraties
  2. Pizza uit alle hoeken van de wereld
Pizza uit alle hoeken van de wereld

Pizza uit alle hoeken van de wereld

Pizza, ofwel platbrood belegd met heerlijke tomatensaus en kaas. Als je aan pizza denkt, denk je natuurlijk direct Italië. En het is inderdaad zo dat de klassieke pizza met simpel en eenvoudig beleg daar is ontstaan. Maar zelfs in Italië verschilt een pizza van streek tot streek. Zo heb je de pizza's uit Napels, die compleet anders zijn dan die uit Rome. Door de migratiestroom van vele Italianen naar Amerika werd het ook daar een geliefd gerecht. Het klassieke recept werd daar herzien naar pizza's met een dikkere bodem en met rijkelijk beleg. Het was het begin van een echte pizza-revolutie. Sindsdien zijn er heel wat verschillende soorten pizza.

1. Pizza Napoletana

Ten eerste is er de pizza Napoletana volgens de traditie van Napels. Daarbij is het deeg zachter en natter dan bij een pizza volgens de Romeinse traditie waardoor de pizza net niet gaar lijkt. Verder is het kenmerkend voor de pizza uit Napels dat hij kort wordt gebakken in een houtoven met een heel hete temperatuur. Daardoor ontstaan er de typische zwarte schroeiplekken op de korst. Voor pizza helemaal in de traditie van Napels, moet jij bij Iovine's zijn in de Gentse Holy Food Market. Ze gaan voor zelfgemaakt deeg en verse ingrediënten met als slogan "Arte della pizza di Napoli".

2. Pizza Romana

A post shared by Da Giovanni (@dagiovanni_) on

Typisch voor een pizza volgens de Romeinse traditie is dat er vaak olijfolie wordt gebruikt in het deeg. Dat gebeurt niet bij een pizza Napoletana. Het deeg bevat wel minder zout dan een Napolitaanse pizza. De bodem is dunner bij de Romeinse pizza en daardoor ook knapperiger. Hij kan zowel in een houtoven als elektrische oven worden afgebakken op een matige temperatuur. En dat is de manier waarop ze bij Da Giovanni hun pizza's bereiden.

3. New York Pizza

A post shared by Otomat 🍕 (@otomatnotomat) on

Een pizza volgens de New Yorkse traditie is heel anders dan een Italiaanse pizza. Het deeg is iets dikker en vaak is ook de korst opvallend dikker. Ook wordt er bijna altijd een plantaardige olie in het deeg gebruikt, meestal olijfolie. Typisch wordt hij belegd met marinara saus en heel wat meer kaas dan bij zijn Italiaanse broertje. Het is in deze traditie dat Otomat/Notomat zijn pizza's maakt en opdient. Bij hun Otomat pizza's kiezen ze ook voor een klassieke marinara tomatensaus. Bij de Notomat pizza's gebruiken ze een witte saus of roomkaas als basis.

4. Chicago Pizza

Pizza uit Chicago heeft doorgaans een dikke bodem en nog dikkere korst. Hij wordt meestal gebakken in een deeppan, ofwel een een lage pan. Het deeg bevat nog meer olie dan de New York versie en heeft wat weg van het deeg dat wordt gebruikt voor bagels. Speciaal aan deze pizza is dat de saus het laatste ingrediënt is dat wordt toegevoegd aan de pizza, bovenop de kaas en andere toppings. Vaak zijn er ook varianten, waarbij er een vulling in de korst zit, zoals kaas en barbecuesaus. Deze Chicago style pizza is een topper op de kaart bij Pizza Hut.

Van dunne korst tot dikke korst, met knapperige bodem of zelfs pizza's zonder tomatensaus: bij Deliveroo kan het allemaal. Welke soort pizza is jouw favoriet?

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application