1. Maaltijd-inspiraties
  2. Schuif die pizza en pasta aan de kant en ontdek deze Noord-Italiaanse specialiteiten - Ossobuco, polenta en meer!
Het Lekkerste Eten Uit Noord-Italië - Ossobuco, Risotto En Polenta

Schuif die pizza en pasta aan de kant en ontdek deze Noord-Italiaanse specialiteiten - Ossobuco, polenta en meer!

Als je aan Italiaans eten denkt, zie je meteen pizza en pasta voor je. In Noord-Italië hebben de mensen echter helemaal andere eetgewoontes. In het noorden is de temperatuur een beetje koeler en dat merk je ook aan de manier waarop de Noord-Italianen eten. Olijfolie wordt vaak vervangen door boter en pizza en pasta worden vervangen door ossobuco, polenta en warme soepen. Dit betekent nog niet dat je in het noorden van Italië geen pizza of pasta kunt eten, maar de volgende gerechten moet je vast en zeker ook eens proberen.

1. Ossobuco Milanese

Ossobuco Milanese is een echte Italiaanse klassieker. En zoals je al kan raden komt dit heerlijke gerecht uit Milaan. Ossobuco wordt gemaakt met kalfsschenkels die gestoofd worden in een tomatensaus met groenten. Bij een traditionele ossobuco Milanese wordt er echter geen tomatensaus gebruikt, maar een frisse gremolata. Dit is een mengsel van citroenzeste, knoflook en fijngehakte peterselie. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Milaan te reizen om te kunnen proeven van deze lekkernij. Bij Gusto Italiano staat er een heerlijke Ossobuco Milanese op het menu met saffraanrisotto en groenten gremolata.

2. Risotto

Om helemaal op te warmen, eten ze in het noorden van Italië heel graag een romige risotto in plaats van pasta. Risotto is een woord dat verwijst naar de Italiaanse manier van het klaarmaken van rijst. Belangrijk is dat je de juiste rijst gebruikt. Die wordt eerst droog gebakken waarna de bouillon wordt toegevoegd. Tijdens het kookproces worden nog extra smaakmakers toegevoegd, zoals kip, vlees, vis en groenten. Een goede risotto is smeuïg en heel vol van smaak. De risotto van Osteria Michele wordt gemaakt met garnalen en pistacheharten. 

3. Polenta

Een ander zeer populair gerecht uit Noord-Italië is polenta. Polenta is een soort pap van gemalen en gedroogde maïs. In Noord-Italië eten ze polenta zoals wij aardappelen eten. Er zijn heel veel verschillende varianten van polenta. Het wordt soms als pap en dessert gegeten, maar ook als bijgerecht. In Noord-Italië wordt het meestal gekookt in een bouillon en als bijgerecht geserveerd. Bij Winehouse Osteria kun je baccalà mantecato bestellen met polenta. Baccalà mantecato is een typisch gerecht uit Venetië met romige kabeljauw.

4. Vitello tonato

Vitello tonato is een Italiaanse koude schotel van fijn gesneden plakjes kalfsvlees die bedekt worden met een romige saus met tonijn. In Italië wordt het vooral als voorgerecht geserveerd. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Piemonte, maar is uitgegroeid tot een echte klassieker en is inmiddels wereldberoemd. De combinatie van vis en vlees is verrassend lekker, waardoor je smaakpapillen meteen verlangen naar meer. Francesco & Julia is een Italiaans restaurant waar je focaccia kan bestellen die geïnspireerd is op vitello tonato. Ook heel erg lekker.

Op culinair gebied heeft Noord-Italië heel wat te bieden. Natuurlijk kun je hier een klassieke pizza of pasta bestellen, maar de bovenstaande specialiteiten zijn ook zeker de moeite waard. Wil je graag proeven van de smaken van Noord-Italië? Dan hoef je enkel te surfen naar Deliveroo en je bestelling door te geven.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application