1. Maaltijd-inspiraties
  2. Italië Is Meer Dan Pizza En Pasta Alleen! Dit Pasta- En Pizzavrije Viergangenmenu Laat Elke Italiaan Om Z’n Mamma Roepen
Forza Italia -  De Laars Is Meer Dan Pizza En Pasta Alleen

Italië Is Meer Dan Pizza En Pasta Alleen! Dit Pasta- En Pizzavrije Viergangenmenu Laat Elke Italiaan Om Z’n Mamma Roepen

Wij vroegen aan honderd Vlamingen: waaraan denk je bij de term 'Italiaanse keuken'. Het antwoord is vrij voorspelbaar: 50 x pizza, 50 x pasta.

Dat is terecht: pizza en pasta zijn de kroonjuwelen van het gros van de Italiaanse restaurants, van Turijn en Milaan tot in Lecce en Catania. En in Antwerpen, Brussel en Gent, dat spreekt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze pizzarestaurants in Antwerpen?

Maar wie verzot is op mozzarella, tomatensaus en heerlijke Italiaanse wijnen, die weet: Italië is meer dan pizza en pasta alleen, véél meer. Elke regio legt zo z'n eigen accenten en elk restaurant heeft wel een specialiteit die je nergens anders eet.

Denk aan de risotto van het noorden, de pesto uit Genua, prosciuttoham, focacciabrood, gelato om vingers en duimen vanaf te likken, tiramisu en ga zo maar door. Nog meer inspiratie nodig? Met trots presenteren wij onze pasta- en pizzavrije Italiaans viergangenmaaltijd:

1. Bruschetta

Van het Latijnse bruscare, ofte op kolen roosteren. Tot zover onze les klassieke talen. Bruschetta komt uit Midden-Italië en is traditioneel gegrild brood met knoflook, olijfolie, zout en peper. De bekendste variant is die met tomaten en basilicum, maar bij Iovine's in Gent mag het wat meer zijn. Zij beleggen hun bruschetta met parmaham van 24 maanden oud, buffelmozzarella, kerstomaten van de flanken van de Vesuvius, raketsla en organische olijfolie. Een voorgerechtje om Voi tegen te zeggen.

2. Insalata di tonno

A post shared by Da Giovanni (@dagiovanni_) on

Heeft de bruschetta je smaakpapillen vakkundig geprepareerd, dan zal deze tonijnsalade je verder in bekoring leiden. Tonijn uit de Middellandse Zee is een heerlijkheid die op heel wat Italiaanse feestdissen niet mag ontbreken. Vooral in de zomer gaat een frisse insalata di tonno er altijd vlotjes in. Bij Da Giovanni in Antwerpen weten ze dat maar te goed. Zin in een andere Italiaanse klassieker, al dan niet in het pizza- of pastagenre? Bij Dit Antwerps-Italiaans instituut vind je zowat alles wat de Laars op culinair gebied te bieden heeft.

3. Carrè di Agnello

A post shared by foodbelgium (@foodbelgium) on

Voor het hoofdgerecht moeten we niet ver wandelen: van de Antwerpse kathedraal naar het Zuid, waar Nuova Era is gevestigd. Ook hier een heel assortiment aan pizza's, pasta's en visgerechten, maar dit keer verkiezen we een vleesgerecht uit de suggesties: deze lamscarré is vakkundig gepaard met groentjes en een sausje van de chef. Jij dacht dat pasta onmisbaar was in een Italiaans hoofdgerecht? Nuova Era bewijst moeiteloos het tegendeel.

4. Panna cotta fragola

Italië is een paradijs voor zoetebekken. Al die vers gedraaide gelato, met allerlei wonderlijke smaken, hun tiramisu, de panettone die ze voor kerstmis eten, het arsenaal aan amandelkoekjes – je weegschaal krijgt al een beroerte door er gewoon aan te denken. En dan hebben we het nog niet gehad over deze panna cotta – letterlijk: gekookte room – uit de regio Piëmont. Vaak komt panna cotta met chocoladesaus, karamel of een coulis van bessen, maar in het Brusselse Pasta E Basta serveren ze dit zoete hapje met fragola, ofte aardbeien.

Het moge duidelijk zijn: Italië is – inderdaad – meer dan pizza en pasta alleen. Maar theorie is niets zonder praktijk. Haast je dus rapido naar Deliveroo en proeven maar.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application