1. Maaltijd-inspiraties
  2. Een echte Belgische klassieker - Deze ingrediënten heb je nodig voor het lekkerste stoofvlees
Stoofvlees Op Traditionele Wijze - Deze Ingrediënten Heb Je Nodig

Een echte Belgische klassieker - Deze ingrediënten heb je nodig voor het lekkerste stoofvlees

Stoofvlees met frietjes is een echte Belgische klassieker. Het vlees wordt boterzacht door het lange stoven in het bier en de zelfgemaakte saus. Heel belangrijk is dat je een goed biertje gebruikt, het juiste varkensvlees en natuurlijk dikke frietjes. De geur van een stoofpotje vult heel je huis en dat zorgt voor die warme gezelligheid. Stoofvlees is een typisch winter- of herfstgerecht, maar omdat het zo lekker is, eten we het eigenlijk heel het jaar door. Maar welke ingrediënten zitten er precies in een traditioneel Belgisch stoofvleespotje? 

1. Kwalitatief varkensstoofvlees

A post shared by Sharon (@vanbellingensharon) on

Het geheim van lekker stoofvlees is het vlees zo zacht koken tot je het met je vingers uit elkaar kan halen. Belangrijk is dat het vlees goed doorregen is met vet. Wil je het zachtste resultaat? Dan kies je voor varkenswangen. Het vlees moet goed warm gehouden worden, want als je het aanbakt en er vervolgens koud bier of water over giet, zal het vlees door de schok minder mals worden. Je gebruikt het best een brede stoofpan met een rechte wand, zodat het vlees zo weinig mogelijk afkoelt. Bij Mémé Gusta kun je proeven van traditioneel Belgisch Stoofvlees met Corsendonk Pater. Het vlees is zo mals dat het bijna smelt op je tong.

2. Een bruin, zoet biertje

Frans stoofvlees wordt traditioneel gestoofd in wijn, maar Belgisch stoofvlees vraagt natuurlijk om bier. Voor een lekkere saus, neem je beter niet het eerste het beste biertje. Wanneer je een bitter bier gebruikt, zal de bittere smaak duidelijk in je vlees dringen en dat komt de smaak niet ten goede. Zoete, bruine bieren zijn perfect voor een stoofpotje. Bij De Bomma kun je Stoofvlees met Maredsous Bier bestellen. Dit is een abdijbier met een zachte en volle smaak.

3. Zelfgemaakte runderbouillon

Als het vlees goed kookt in het bier, kan er nog bouillon aan worden toegevoegd voor extra smaak. Bouillon uit de supermarkt is lekker, maar het beste is natuurlijk dat je dit op voorhand zelf maakt. De smaak van het vlees wordt nog intenser door toevoeging van de bouillon. De chef-koks van De Appel maken erg lekker stoofvlees op traditionele wijze en die heerlijke smaak heeft ongetwijfeld te maken met de zelfgemaakte fond die ze gebruiken.

4. Twee sneetjes brood met mosterd

A post shared by Joff Deloux (@joffistoff) on

Om de saus te binden wordt er vaak brood met mosterd toegevoegd aan het stoofvlees. De sneetjes brood met mosterd worden met de mosterdkant op het vlees gelegd. Daarna kan alles pruttelen tot de gewenste dikte bereikt is. 

In Vlaanderen eten we het liefst frietjes of puree bij stoofvlees, maar heb je al eens stoofvlees tussen een broodje gegeten? Dat is ook bijzonder lekker. Bij Würst kun je de National Dog bestellen, dit is stoofvlees tussen een broodje met witloof, picklenaise, fritchips en waterkers.

Voor het maken van een lekker Belgisch stoofvlees zijn de juiste ingrediënten heel belangrijk: kwalitatief vlees, een goed biertje en zelfgemaakte fond. Kun je niet wachten om te smullen van heerlijk stoofvlees? Geef dan meteen je bestelling door op Deliveroo!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application