1. Maaltijd-inspiraties
  2. De gezellige en geurige Ethiopische keuken
De gezellige en geurige Ethiopische keuken.

De gezellige en geurige Ethiopische keuken

Alhoewel Afrika misschien niet bekend staat om haute cuisine, kun je hier wel degelijk ontzettend lekker eten. Of je nu voor de Lebanese, Marokkaanse of Ethiopische keuken gaat, je zult zeker niet teleurgesteld worden. Maar wat eet je eigenlijk in de Ethiopische keuken? Wel, knoflook en groene pepers zijn bijna altijd verwerkt in Ethiopische maaltijden, daarnaast wordt er in vele gerechten ook berbere toegevoegd. Dit is een kruidenmix van voornamelijk gedroogde rode pepers, maar ook kardemom, kruidnagels, kaneel, fenegriek en kurkuma wordt veel gebruikt. De Ethiopiërs eten met hun rechterhand en zijn gek op injera. Injera kun je vergelijken met een pannenkoek die wordt gemaakt van de graansoort teff, die alleen in Ethiopië voorkomt. Doordat het deeg voordat het bereid wordt drie dagen lang fermenteert, heeft Injera een licht zure smaak.

1. Beyanetu

Een Beyanetu is eigenlijk de Ethiopische vorm van een rijsttafel. Hierbij krijg je verschillende gerechten om te proeven, en het liefste doe je dat traditioneel in een groep, etend met een hand, en het traditionele brood injera, gebruikend als bestek. De beste Beyanetu's van België haal je beslist bij restaurant KokoB in Brussel, waar ze enorm uitgebreide traditionele beyanetu's bereiden om je vingers bij af te likken. Klik hier voor meer foodie hotspots in Brussel.

2. Doro Wot

A post shared by Karen (@karenhuysman) on

'Wot' betekent stoof. Ethiopiërs staan bekend om hun stoofgerechten. Deze stoofgerechten kunnen op talloze manieren bereid worden. Doro Wot is het meest geliefde gerecht van Ethiopië, een kippenstoofpot met hardgekookte eieren, lokale specerijen genaamd berbere en groenten. Daarop heb je de variate Alicha Doro Wot, die in plaats van met berbere saus met kurkuma saus wordt bereid. Aliha Beg Wot bestaat uit lamsvlees en kurkuma saus. Key Wot is van rundvlees en berbere saus. Zo kan je praktisch gezien door blijven gaan met het maken van variaties op dit heerlijke kruidige gerecht. Restaurant Muday in Gent heeft de beste wots die in België te vinden zijn, en hier waan je je echt even in de Ethiopische sferen. Daarnaast hebben ze ook een heerlijke wijnselectie om het geheel af te ronden.

3. Gored Gored

Alle carpaccio-lovers opgelet! Dit gekruide rundvlees gerecht wordt rauw gegeten, en verdient zeker de eerste plek. De rijke mix van kruiden maken dit gerecht magisch lekker, en al helemaal omdat het geflambeerd wordt met whiskey!

4. Ayeb

Ayeb is een milde, kruimelige kaas, meestal gewoon huisgemaakt en dus super vers! KokoB serveert een pittige ayeb met Ethiopisch brood als voorgerecht. Ook serveren ze ayeb begonnen, ayeb met gekruide boerenkool.

5. Kitfo

[[Instagram:BE17sLfIXgi]

]Dit heerlijke hoofdgerecht is een pittige tartaarsteak, oftewel: een rauwe hamburger met heel veel kruiden die je smaakpapillen stimuleren. Kitfo kan helemaal rauw gegeten worden, maar wordt ook wel eens licht gebakken geserveerd.

6. Gursha

Dit is geen gerecht, maar een gebaar van vriendschap of liefde. Wanneer er samen injera wordt gegeten met familie of vrienden, komt het vaak voor dat iemand een stuk van de injera bij de ander in de mond stopt. Hoe groter de gursha, dus hoe meer eten er aan de ander wordt gevoed, hoe groter de vriendschap. Het is dan de bedoeling dat degene die gevoed wordt, het eten aanneemt met de mond, zonder de hand van de ander aan te raken.

Wil je de Ethiopische keuken nu induiken? Bestel deze gerechten op Deliveroo!

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application