1. Maaltijd-inspiraties
  2. Falafel – Ga Spontaan Aan Het Jodelen Dankzij Deze Hemelse Gefrituurde Kikkererwtenballetjes
De Gefrituurde Snack Waarvan Je Spontaan Gaat Zingen

Falafel – Ga Spontaan Aan Het Jodelen Dankzij Deze Hemelse Gefrituurde Kikkererwtenballetjes

Over de oorsprong van de falafel is men in dubio – zo'n beetje zoals de strijd tussen Doornik en Tongeren om de titel van oudste stad van België. De ene meent dat de Egyptische Kopten de snack uitvonden, als vleesvervanger tijdens het vasten. De andere denkt dat Libanese of Syrische keukenpieten het balletje voor het eerst rolden. Ook Israël ziet er z'n nationale gerecht in. En in Egypte kon je bij McDonald's zelfs een tijdje een McFalafel eten.

Als dat één ding duidelijk maakt, dan wel dit: de falafel laat niemand onberoerd. Of dacht jij dat zo'n intens getouwtrek ook zou ontstaan over een muffe boterham met kaas? Nee toch! De falafel is met recht en reden de trots van het Midden-Oosten: dit gefrituurde balletje van kikkererwten smaakt verdomd lekker tussen een pitabroodje, gecombineerd met knoflooksaus en wat verse rauwkost, of als vingervoedsel met hummus of een pikante dip. Voor vegetariërs is het ideale vervanger van de gehaktbal, al kennen we ook weinig vleeseters die een falafel aan hun neus laten voorbijgaan.

In België eet je op volgende plaatsen de beste falafel.

1. Beni Falafel

Dit is het falafelinstituut van de Joodse Buurt in Antwerpen. Hoewel Beni sinds 2013 op pensioen is, verkoopt zijn opvolger nog altijd falafel als ware het, euh, zoete broodjes. Volgens een joodse jongerenbeweging is dit zelfs de beste falafel van de wereld. De reden voor het succes van Beni Falafel? Verse ingrediënten, kruidenmixen die een eeuwigheid geleden door Beni zelve werden samengesteld en broodjes falafel geserveerd in kleine emmertjes. Ook het assortiment sausjes (look, groen en rood pikant, ajuinchutney en tahin) doet je – letterlijk – je bord aflikken. Opgelet: niet geopend op zaterdag, vanwege de sabbat.

2. Greenway

A post shared by Greenway (@greenway_foods) on

Greenway in Brussel staat voor vers en vegetarisch en dan mag falafel uiteraard niet ontbreken op het menu. Die flansen ze tussen een tortillawrap, in het goede gezelschap van tomaten, rode ajuinen, witte kool, gegrilde groenten, sla en een lekker fris muntsausje. Kraaien van culinair genot! Belinda Carlisle wist het al: de hemel is inderdaad een plaats op aarde en ze serveren er falafel. Mmm!

3. Napo's

A post shared by Napo's (@naposantwerpen) on

Natuurlijk kan je je falafelballetjes tussen een broodje wegmoffelen, maar dat is niet de enige optie. In het Middellandse Zeegebied is de lekkernij vaak een onderdeel van een mezze, een tafel vol hapjes om te delen – zeg maar het oostelijk mediterrane equivalent van tapas. Bestel bij Napo's dus maar naar hartenlust. Naast een royale portie falafels raden we de tzatziki, gegrilde champignons met gesmolten feta en za'atar, hummus en baba ganoush aan. Dat laatste is een puree van gegrilde aubergine met tahin en komt uit dezelfde regio als de falafel. De twee passen dus wonderwel samen.

Over die regio gesproken: Gentse moslims die halal eten, vinden bij Deliveroo de nodige inspiratie voor hun volgende feestmaal.

4. #Falafel

Alias hashtag falafel, alias hekje falafel, alias officieel de moeilijkst op Instagram terug te vinden snackbar. #Falafel serveert falafelmenu's geïnspireerd op locaties in Egypte, al dan niet historisch. Zo komt de Luxor, naar de oude stad, met geroosterde aubergine, zoete pepers en een geheim sausje. De Nuba haalt de mosterd bij de gelijknamige zuidelijke regio en bevat aardappelen, aubergine en een tomatensausje. Alle menu's zijn inclusief warm huisgemaakt pitabrood en een slaatje.

Geef toe, het is moeilijk om geen kik(kererwert) te geven bij het lezen van al het voorgaande. De falafel blijft de gemoederen beroeren. En de smaakpapillen. Proef vooral zelf, via Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application