1. Maaltijd-inspiraties
  2. Onbekend is onbemind? Deze Afrikaanse restaurants zullen je zeker verleiden
Culinair Afrika: Vier Bewijzen Dat Afrikaanse Keukens Top Zijn

Onbekend is onbemind? Deze Afrikaanse restaurants zullen je zeker verleiden

Wil jij je vrienden imponeren met iets nieuws? Probeer dan de Afrikaanse keuken! Want terwijl Aziatisch (Thais, Japans, Chinees) of Amerikaans (hamburgers, Mexicaans) eten doorgaans op heel wat liefde van foodies kunnen rekenen, zijn de Afrikaanse keukens minder gekend. Ten onrechte! Onbekend is in deze onbemind.

Afrika is drie keer zo groot als Europa: het aanbod aan voedsel is er erg verscheiden. Noord-Afrikaanse moslims eten gaarne halal. West- en Midden Amerikanen zijn verzot op fufu, een brei van cassave, bakbanen en yams. Congolezen doen daar graag een visje uit de Congorivier bij. En grote hoeveelheden piri-piri, de vurigste aller pepertjes. Angolezen zijn beïnvloed door de Portugezen, terwijl de creaties van de Zuid-Afrikanen uit de zogenaamde 'regenboogkeuken' komen. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. In België zijn vooral Marokkaanse en Ethiopische restaurants voorhanden.

Om Afrikaans te eten moet je niet langer gaan ronddwalen in de Brusselse Matongéwijk. Je kan ook gewoon van thuis uit bestellen.

1.O'Souk

A post shared by Leen Buelens (@bueleens) on

Geen plaats die het Marokkaanse leven beter samenvat dan de soek, de kleurrijke Arabische markt waar je alles kan kopen, van kruiden tot handtasjes uit kamelenleer. En waar je vaak lekker kan eten voor weinig geld. Geen wonder dat O'Souk de soek als inspiratiebron nam voor z'n naam. Lentefrisse Marokkaanse salades en royale porties couscous met groenten, kikkererwten, rozijnen en/of merguez: geen chef in Casablanca of Rabat die ze beter maakt dan degene achter het fornuis bij O'souk. Toch komen we hier het liefst voor een msemen, een hartige dan wel zoete Marokkaanse pannenkoek. Die uit Fez is onze favoriet – met honing, feta, dadels, vijgen, walnoten, amandelen, sesam en kaneel. Afdingen is in deze soek niet nodig.

O'Souk? O'ja!

Net niet in Afrika, maar ook in Libanon kennen ze soeks. Bestel Libanees in Gent.

2.Muday

A post shared by Karen (@karenhuysman) on

Awazie Tibs. Minchett Abish Alicha. Atter Kik Wot. Kaey Sir Dinich Wot. Key Wot. Awazie Tibs. Bedankt voor de bezorgdheid, lieve lezer, maar nee: we zijn echt niet aan het doorslaan. Dit gebrabbel is simpelweg een greep uit het menu van Muday, het beste Ethiopische restaurant van Gent. Wie avontuurlijk genoeg is, kan op goed gevoel eender welk gerecht bestellen. Wie zich beter voelt met enige begeleiding raden we Atter Kik Wot aan, gele linzen gestoomd in een kurkumasaus, met ui en gember. En ze hebben dan nog Ethiopische wijnen ook. Dag Muday!

Elke dag is een Muday.

3.La Kasbah

Toen The Clash in 1982 zong van 'rock the casbah' doelden de punkers waarschijnlijk niet op dit Marokkaanse restaurant in Brussel. La Kasbah gaat er prat op de heerlijkste tajinegerechten en couscous van de hoofdstad te serveren, en wie zijn wij om hen tegen te spreken? Begin met een kom harira, de groentesoep die elke Marokkaanse maaltijd voorafgaat, kies daarna voor een tajine met kip, olijven en gekonfijte citroen en sluit af met enkele mierzoete Marokkaanse gebakjes. The shareef don't like it? We durven het te betwijfelen.

Rock zelf de Kasbah.

4.Kobob

A post shared by Soudeh (@soudeh) on

Wat weet jij van Ethiopië? Koffie, nooit gekoloniseerd, Hoorn van Afrika, Gebrselassie, stop de klok. En beeld je nu zelf Erik Van Looys meest indringende blik in, want je bent het belangrijkste trefwoord vergeten: de Ethiopische keuken. Gelukkig is Kobob een goede culinaire ambassadeur voor het land. Naast individuele porties biedt dit restaurant menu's om te delen. Het degustatiemenu voor twee bijvoorbeeld, met een zestal verschillende gerechtjes, ayeb (de typische witte kaas), azifa (groene linzen met kruiden en citroen) én vier injera's, het Ethiopische verbandachtige brood. Kortom: véél. En o ja, in Ethiopië is het doodgewoon om met je handen te eten. Geen paniek dus, je kan achteraf probleemloos je vingers aflikken.

Bestellen bij Kobob.

Laat je verleiden tot al dit lekkers. Bestel Afrikaans eten op Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application