1. Maaltijd-inspiraties
  2. Aardappelgerechten voor de koude winterdagen
Aardappelgerechten voor de koude winterdagen

Aardappelgerechten voor de koude winterdagen

De aardappel is één van de meest gegeten groenten in België en Nederland, maar wist je dat de aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt? Dat wij onze maag kunnen vullen met deze groente hebben we te danken aan de Spaanse ontdekkingsreizigers die rond 1563 de aardappelplant meebrachten vanuit Peru of Chili. Eenmaal in Spanje pootten monniken de plant in hun kloostertuinen en zo werd de aardappel uiteindelijk verder verspreid over Europa. Omdat de aardappel zo goedkoop was aten eerst alleen de armere mensen het, maar later ontdekten ook de rijkere mensen dat de aardappel een lekkere groente was. Arm of rijk. Zomer of winter. Je kunt van alles bereiden met aardappel, en daarom hebben wij wat gerechtjes op een rijtje gezet om de koude winterdagen door te komen.

1. Stoof met friet

De naam zegt het al: frituur! Frieten! Frites! Patat! Hoe je het ook zeggen wil, iedereen weet wat er bedoeld wordt. Baraque Friture heeft heerlijke stoofgerechten met frietjes. Neem bijvoorbeeld de Kip Marengo met rivierkreeftjes of gewoon lekker ouderwetse Luikse Balletjes. Liever vegetarisch? Falafel smaakt ook goed bij friet!

Meer zin in hamburgers met friet? Hier vind je de beste Amerikaanse gerechten.

2. Gevulde aardappel

Als 'Pharell' van Potatolicious geen winter comfort food is, dan weten wij het ook niet meer! Deze gevulde aardappel met gerookte forel, witlof, winterpostelein, spitskool, groene appel, curry mayonaise en walnoot kun je met een gerust hart voor je brandende kacheltje opeten. Geen kachel? Warm je dan op met de ''Nacho's Patatcho's'', deze gevulde aardappel met chili saus, gepofte paprika en jalapeño dressing laat niet alleen de sneeuw voor de zon verdwijnen, maar ook je koude tenen!

3. Aardappel op je pizza

Pizza, wat is er fijner dan pizza tijdens de koude, donkere dagen? Juist. Helemaal niets. Voor een echte winterse pizza kies je de pizza special ''Vegana'' van Eat Love Pizza in Ghent. Pizza Vegana is een pizza met wortelcurry, zoete aardappel, bloemkool, rozijnen en noten. 

4. Aardappel-dessert

Aardappel als voorgerecht of hoofdgerecht kennen we ondertussen allemaal, maar wist je dat Da Vinci Gent een aardappel-dessert op haar menukaart heeft staan? Crème Brûlée van zoete aardappel… Misschien een beetje alternatief, maar waarom niet?! Dit nagerecht komt met wortel, geroosterde amandelen en niet te missen: bruine suiker.

5. Aardappelsoep

A post shared by TOTA (@totaempanadas) on

Koukleumen opgelet! De Zoete Aardappelsoep met ajuin en paprika van Tota, kun je heerlijk op de bank onder een dekentje opslurpen, terwijl je handen ook lekker warm worden door het vasthouden van de soep. ''Netflix en aardappelsoep?'', want: ''chill'' en ''aardappelsoep'' komt toch op hetzelfde neer?

6. Stoemp

Een echt Brussels volksgerecht: stoemp. Stoemp is eigenlijk gewoon stamppot, en wat is er nou fijner dan een potje stampen midden in de winter? Be My Stoemp heeft overheerlijke broodjes met stoemp, de garnituurtjes zijn er in een ruim verschillend aanbod en ook de stoemp zelf varieert.

Kijk hier voor nog meer heerlijke aardappelgerechten.

7. Stoemp met ballen

A post shared by Balls & Glory (@ballsnglory) on

Balls & Glory staat bekend om de handgemaakte gehaktballen van Wim Ballieu, combineer ze met stoemp en het is af! Zo heeft Balls & Glory stoemp met varkensgehaktballetjes en tika masala, stoemp met kippenballetjes én stoemp met veggieballetjes.

8. Parmentierschotel

Parmentierschotel, eigenlijk een moeilijke naam voor deze eenvoudige, maar overheerlijke aardappel ovenschotel. Bij Griekse Taverne bereiden ze op op Griekse wijze Moussaka, een aardappelschotel met aubergines, gehakt en bechamelsaus.

Regent het te hard? Laat dan deze heerlijke comfort gerechten voor je deur thuisbezorgen door Deliveroo.

Deliveroo application

Download de App op iPhone of Android

Deliveroo iPhone application
Deliveroo Android application